Turkkilaisesta ruokakulttuurista

Päivitämme sivulle jotain mielenkiintoiseksi ajattelemaamme tietoa turkkilaisesta ruuasta ja ruokakulttuurista :)

***********************************

Miksi munakoiso ITKEE?

Pieni tarina moussakasta.
Tämä ihana, suussasulava munakoisoruoka, eli moussaka on välimerenalueen tyypillinen ruoka. Se kasataan vähän kuin lasagne, mutta pastan sijaan kerrokset muodostaa munakoison viipaleet. Munakoison valmistamisessa on oleellista saada kitkerä maku taittumaan eli siksi viipaleet voidaan itkettää suolalla (levitä suolaa viipaleiden päällä ja annan nesteen poistua) ja tärkeää on se, että viipaleet kypsyy täysin, jolloin maku on samettisen pehmeä!

***********************************

Mitäs se KEBAB sitten onkaan?

Veljesten kebab valmistetaan 100% naudan jauhelihasta, ilman täyteaineita. Illalla kokkimme maustaa 5-10kg jauhelihaa mausteilla ja muotoilee ”kebabkakut” maustumaan yöksi jääkaappiin. Aamulla ”kakut” laitetaan kypsymään kebabvartaaseen, jossa lihasta sen kypsyessä vuollaan kebabsuikaleita. Eli kolme askelta ja näin herkku valmistuu.

Ei ole kauaakaan kun törmäsimme ravintolalla ennakkoluuloon, että ”missään” ei tehdä itse kebablihaa, joten koimme asiaksemme kertoa meidän valmistustavan teille, hyvät asiakkaat. :)

Sitten vielä hieman siitä, että mitä ”KEBAB” on tai mitä se tarkoittaa. Eli sana on turkin kieltä ja on yleissana lihalle. Suomessa olemme tottuneet että se tarkoittaa nimenomaan tätä suikalelihaa. Eri liharuokien nimet esim iskender kebab, adana kebab jne ovat saaneet nimensä sen kaupungin tai alueen mukaan, josta kyseinen ruokalaji on alkujaan.

Esimerkiksi iskender- (leipä, jugurtti, tomaatti) ja durum- (rulla) kebabeissa käytetään vartaassa kypsennettyä ja paloiksi vuoltua lihaa. Alunperin tarkoitukseen käytetään (lampaan tai kanan) kokolihaa, mutta sekä Suomessa että nykyään enenevässä määrin Turkissakin kokoliha on niin arvokasta, että valmistukseen käytetään jauhelihaa. Jos vartaassa olisi kokolihapaloja, ”kebab” olisi pienempää silppumaista lihaa verrattuna näihin suikalemaisiin paloihin, joita jauhelihamassasta tulee.

Ravintola Veljekset Talon Kebab

 

 

 

 

 

 

 

 

*******************************************************

Afiyet olsun, kuten turkiksi toivotetaan hyvää ruokahalua!